Saturday, March 14, 2009

Novel Di hadapan Pulau- A Samad Said


Kisah Aziz, anak yatim piatu yang mengimpikan untuk ke pulau yang terletak di hadapan pantai kampungnya. Ayahnya, dulu sebelum meninggal dan Tuk Marzuki kemudiannya, pernah berjanji untuk membawanya ke sana. Khabarnya di sana ada seorang pertapa sedang menuntut dan juga seorang Jakun berkuasa sakti.
Tapi perang pecah, hasrat Aziz terbatal sementara waktu. Perang telah menghambat seluruh penduduk kampung ke shelter ketika siren berombak. Tiada lagi ketenangan di kampung Aziz. Suasana semakin suram, penduduk mula melarikan diri. Perkenalan Aziz dengan Tuan Syed Fikri pula mula mengubah kehidupannya.Novel ini amat tenang sekali dan tidak tergesa-gesa. Perlahan-lahan kita di bawa dari suasana aman sebelum perang sehinggalah pengeboman mula berlaku.
Kita semua akan bersimpati dengan nasib penduduk yang terpaksa mula memikirkan jalan lain untuk mencari sesuap nasi.Sekali lagi Pak Samad secara bijak berahsia mengenai lokasi sebenar kampung yang menjadi persoalan pokok cerita ini. Aku boleh teka mungkin setting kali ini berlaku di kawasan Port Dickson berdasarkan kem tentera yang disebut-sebut dan Tuk Marzuki yang balik sekejap ke Merlimau untuk mencari bekalan makanan.
Amat mudah dibaca dan penting sebagai rakaman kejadian dan tindakbalas manusia di kala perang. Boleh dibeli melalui pengedar buku DBP yang terpilih. Edisi asal novel ini diterbitkan oleh Pustaka Sistem Pelajaran, 1978.
Harga Dunia Lelong : RM 5.00

No comments:

Post a Comment